Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011


Στην αρχαιότητα

Οι πρόγονοι των Κορεατών εξασκούσαν διαφορετικές τεχνικές με μορφή "αθλητικών δραστηριοτήτων", οι οποίες έλαβαν χώρα σε θρησκευτικές τελετές. Τελικά μετατράπηκαν σε ασκήσεις για να βελτιώσουν την υγεία ή τις πολεμικές συνήθειες.

Δυναστεία Koguryo (37 π.Χ.-668 μ.Χ.)

takyon
Καταγωγή του Taekwondo σ' αυτή τη χώρα πηγαίνει πίσω στη δυναστεία Koguryo, που δημιουργήθηκε το έτος 37 π.Χ. Ήδη στα ερείπια των πραγματικών τάφων εκείνης της εποχής, βρίσκονται τοίχοι με σκηνές πρακτικής του TaeKyon. Στη σκεπή του Muyong-chong, υπάρχει μία ζωγραφιά που απεικονίζει 2 άντρες, τον έναν απέναντι στον άλλον να ασκούνται, ενώ στους τοίχους του Kakchuchong βλέπουμε 2 άντρες να διαπληκτίζονται.

Το Hwarando της δυναστείας Sil-La (57 π.Χ.-936μ.Χ.)

moo
Το TaeKwonDo εξασκούνταν επίσης στη δυναστεία Sil-la. Ήταν το βασίλειο που ιδρύθηκε στο κατώτερο μέρος της περιοχής, περίπου 20 χρόνιαπριν την ίδρυση του Koruryo στο Βορρά. Στον Πύργο του Γίγαντα Kumgang του ναού Pulkuksa, υπάρχουν δύο εικόνες, σκαλισμένες στην πέτρα, που δείχνουν δύο γίγαντες αντιμέτωπους σε στάση αγώνα. Το Sil-la ήταν διάσημο για το Hwarang. Ο πολιτισμός και οι κορεάτικες πολεμικές τέχνες της περιόδου, εμπλουτίστηκαν με την επιρροή του Hwarang, μιας πολεμικής εκπαιδευτικής και κοινωνικής οργάνωσης για τους νεαρούς ευγενείς της δυναστείας Sil-la. Ο κώδικας διεξαγωγής του Hwarang βασιζόταν στην αφοσίωση στο Έθνος, σεβασμό στους γονείς, πίστη στους φίλους, αξία στη μάχη και παρεμπόδιση της άσκοπης βίας ή του θανάτου.

Το Subak στην περίοδο του KORYO και της δυναστείας Yi

koguryo
Στην ιστορία του Koryo το TaeKwonDo - που εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ως Subak - εξασκούνταν όχι μόνο για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ανθρώπων, αλλά και σαν πολεμική τέχνη ανεκτίμητης αξίας.

Η εξέλιξη του TaeKwonDo

kumgang
Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι Κορεάτες το εξασκούσαν με την ονομασία TaeKyon. To 1955 πήρε την σημερινή του ονομασία και εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας που μεταεξελίχθηκε σε Ολυμπιακό αγώνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου