Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011


Κανονισμοί

image
Tο Tae Kwon Do είναι μια πολεμική τέχνη αυτοάμυνας. Ως άθλημα - και μάλιστα Ολυμπιακό - αποτελεί ένα συνδυασμό φιλοσοφίας, πνευματικής πειθαρχίας, σωματικής εξάσκησης και ικανότητας.
Οι κανονισμοί του είναι οι παρακάτω:
01Ένας αγώνας Ταεκβοντό πραγματοποιείται σε τρεις γύρους, των τριών λεπτών, με ένα διάλειμμα.
02Οι δύο αθλητές, ο «τσονγκ» (μπλε) και ο «χονγκ» (κόκκινος), κερδίζουν πόντους ύστερα από λακτίσματα στο κεφάλι και στο σώμα του αντιπάλου ή γροθιές στο σώμα.
03Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικά εξαρτήματα για την αποφυγή τραυματισμών (κάσκα, θώρακα, καλαμίδες, βραχιονίδες, μασελάκι και, οι άνδρες αθλητές, σπασουάρ).
04Κάθε μπροστινό νόμιμο χτύπημα προσθέτει ένα πόντο στη συνολική βαθμολογία του αθλητή και κάθε περιστροφικό λάκτισα στο θώρακα 2 πόντους. Στο κεφάλι με μπροστινό λάκτισμα  προσθέτει  πόντους, ενώ κάθε περιστροφικό λάκτισμα στο κεφάλι 4 πόντους.
05Νόμιμο θεωρείται το χτύπημα στο κεφάλι ή στον κορμό με το μέρος του ποδιού κάτω από τον αστράγαλο, καθώς επίσης και το χτύπημα στον κορμό με κλειστή γροθιά, εφόσον το έχουν καταγράψει οι δύο τουλάχιστον από τους τρεις κριτές.
06Απαγορεύονται οι λαβές, το σπρώξιμο, το κράτημα, η προσποίηση τραυματισμού, οι ανατροπές, τα χτυπήματα στην πλάτη και πίσω από το κεφάλι.
07Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που βγάζει εκτός αγώνα με καίριο χτύπημα (νοκ άουτ) τον αντίπαλο ή συγκεντρώνει τους περισσότερους πόντους ή ο αντίπαλός του τιμωρείται με τρεις ποινές (-1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου