Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011


Η πολυδιάστατη έννοια

Το TaeKwonDo είναι μια τέχνη με πολυδιάστατη έννοια, οι επιμέρους διαστάσεις της οποίας περιγράφονται παρακάτω:

Πολεμική Τέχνη

Άσκηση για την τελειοποίηση της μαχητικής ικάνοτητας από την αρχαιότητα, 1600 χρόνια πριν έως σήμερα, με σκοπό την επικράτηση έναντι του αντιπάλου μας και την εξουδετέρωση του. Κατά την αρχαιότητα στην Κορέα υπήρχαν τα διάφορα βασίλεια, με διακεκριμένο στην τέχνη αυτή το βασίλειο του Sil-la, το οποίο δεχόταν επιδρομές και λόγω της αριθμητικής του μειονότητας αναγκάστηκε και έπρεπε να υπερτερεί στον τρόπο αντιμετώπισης των εχθρών του. Έτσι αναπτύχθηκε σιγά-σιγά το TaeKwonDo ως πολεμική τέχνη.

Αυτοάμυνα

Χαρακτηριστικό της είναι η επίτευξη της αυτοπροστασίας σε κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον μας. Συχνά οι δύο έννοιες ταυτίζονται

Μέσο Φυσικής Αγωγής

Είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης των νέων, απομάκρυνση από συνήθειες που υπονομεύουν την υγεία και το μέλλον τους, μέσο άσκησης του σώματος και του πνεύματος. Η πειθαρχία, το θάρρος, ο σεβασμός στους άλλους,ο αυτοέλεγχος, η υπομονή, η επιμονή, η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη και η αυταπάρνηση είναι στοιχεία που πλάθουν τον χαρακτήρα και απορρέουν από την σχέση μαθητής - δάσκαλος.

Ολυμπιακό Άθλημα

Διεξάγεται στα πλαίσια κανονισμών διαιτησίας, προστατευτικού εξοπλισμού, ηθικών αμοιβών και υλικών, στα πλαίσια του "ευ αγωνίζεσθαι" με στόχο, μέσω της καλλιέργειας της "ευγενούς άμιλλας", να εκτονώσουμε την ανάγκη μας για κίνηση, να καλυτερεύσουμε την υγεία μας και να θέσουμε τις βάσεις για εξάσκηση, για μια δια βίου μορφή άσκησης.
Ως άθλημα είναι μέσο εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., στα Σώματα Ασφαλείας, στα τρία όπλα (Ξηράς - Ναυτικό - Αεροπορία) και διορισμού στο Δημόσιο Τομέα.

Φιλοσοφία - Πορεία Ζωής (Do)

Το Do είναι η ουσία της τέχνης, όλη η φιλοσοφία του TaeKwonDo. Οι τεχνικές αποτελούν το εξωτερικό μέρος του αθλήματος και το Do το εσωτερικό μέρος και γίνεται αντιληπτό ανάλογα με τα χρόνια εξάσκησης του αθλούμενου. Μαθαίνει τεχνικές που ίσως ποτέ δε θα χρησιμοποιήσει, αλλά θα του προσφέρουν αυτοπεποίθηση, αίσθηση ελευθερίας και σεβασμό στους άλλους. Το Do χρησιμοποιείται για τελειοποίηση του εαυτού μας, με αρμονία και ισορροπία στην ανθρώπινη ζωή. Άρα το Do είναιο τρόπος αντιμετώπισης μέσα στο άθλημα, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή και έχει άμμεση σχέση με τη λέξη "αρετή", με τον τρόπο που εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και το TaeKwonDo είναι το καλύτερο παράδειγμα όσον αφορά το ρητό "ΝΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΣ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου